woensdag 18 september 2019

KWESTIE VAN OPVOEDEN. TOCH?




A: ‘Waarom ben je eigenlijk met deze vrouw getrouwd, en niet met haar tweelingzus?’
B: ‘Eh … wat een vreemde vraag.’
A: ‘Nou? Waarom niet? Die heeft ook blond haar en is een stuk knapper.’
B: ‘Haha. Tja, maar dat is best een lastige dame hoor. Daar zou ik niet mee kunnen samenleven. En zij vast ook niet met mij.’
A: ‘Oh joh, maar dat is gewoon een kwestie van opvoeden. Beetje aardig doen en goed gedrag belonen. Verkeerd gedrag negeren, of anders eens goed corrigeren. En vooral consequent zijn.’


Raar gesprek? Natuurlijk! Dat soort vragen stel je meestal niet. Omdat we wéten dat geliefden, vrienden en ook werknemers niet zomaar inwisselbaar zijn. Omdat we weten dat zélfs tweelingen, ondanks dezelfde leefomgeving en opvoeding, zich divers ontwikkelen omdat ze andere persoonlijkheden hebben. (Eeneiige tweelingen uitgezonderd.) En, omdat we weten dat de ander proberen te veranderen, alleen onder bepaalde omstandigheden en tot bepaalde hoogte kan lukken - maar nog veel vaker tot conflicten en teleurstellingen leidt. 

Kiezen

Toch denken we als het gaat om honden vaak wél zo. We hebben hooggespannen verwachtingen van dit nieuwe gezinslid, maar kiezen onze pup op dat speciale kleurtje of vlekje, zijn exclusieve voorkomen of vanwege zijn grappige kop.
Of omdat kennissen er ook zo een hebben - en die is echt zo perfect!
Of we kiezen degene die, nét die ene keer dat we gingen kijken, zo vrolijk op ons af kwam lopen.
Of, we besluiten tóch die laatste, zielige, te nemen omdat de verkoper zei: ‘Als jullie hem vandaag niet nemen, dan is ie morgen weg’ - en de kinderen zich zo hebben verheugd.

Lief 

En waarom ook niet: alle honden worden toch allemaal even lief geboren? En honden zijn op te voeden en trainbaar: ‘Dat krijg ik er echt wel uit!’, of: ‘Met veel liefde en geduld komt alles goed’. Dat is wat we altijd geleerd hebben.
En honden zijn trouw. Die kunnen, anders dan een partner of werknemer, niet zomaar weglopen.

Individu 

Of het nu mens, hond, paard, kip, vis of spin betreft, ieder individu is anders. Ieder heeft zijn eigen temperament, voorkeuren, mogelijkheden en onmogelijkheden. Dat is immers nuttig in het dagelijks (samen)leven en voor de overleving van de soort.

Dat betekent dat er bij honden niet alleen behoorlijke verschillen bestaan tussen rassen, en bloedlijnen, maar ook binnen ieder nest. Een voorbeeldje van hoe divers pups binnen één nest kunnen zijn; welk van deze drie pups zou het beste bij jullie passen?
Reutje 1: heel mensgericht, niet snel uit het veld te slaan, maar ook heel eigengereid;
Reutje 2: energiek, snel geagiteerd, zelfs een beetje provocerend, maar wél zeer werklustig;
en Reutje 3: gevoelig en snel onzeker, maar wel heel knuffelig.
En de een houdt van nature meer van kinderen, en kan veel meer van ze hebben dan een ander. Dat is écht geen kwestie van alleen maar goed socialiseren, opvoeden en trainen ... 

Aanpassen

Als je toch zegt: ‘Mij maakt het écht niet uit! Iedereen is me even lief!’ Prima natuurlijk, maar heb je ook echt oog voor wat dat individu nodig heeft? Kun je jouw gedrag drastisch aanpassen en je leven zo inrichten dat je ook echt aan zijn of haar noden tegemoet kan komen? Dat je, bij wijze van spreken (maar voor sommige honden echt ...) zelfs bereid bent in een hutje op de hei te gaan wonen voor hem of haar?

Tijd

Als ik je een advies mag geven: neem de tijd. Bedenk dat er iedere dag duizenden(!) pups worden geboren. Bedenk dat een hond hopelijk minimaal 12 jaar mee gaat. Hoe ziet je leven er over 4 of 8 jaar uit ..? 

Neem de tijd om heel bewust te kiezen. Op ras/type. Op een goede, verantwoordelijke fokker - ongeacht ras of kruising of mix. Leer de ouderdieren kennen, de pups en hun leefomgeving, door meermaals te gaan kijken. En bedenk: één sneue pup bij een broodfokker 'redden', betekent: meewerken aan het fokken van nog meer pups onder erbarmelijke omstandigheden.

Zoek een fokker die je de tijd geeft, meedenkt, kritische vragen stelt, en zelfs ‘nee’ durft te verkopen - uit compassie met zijn/haar pups.
Kies een fokker die samen met jullie beslist welke pup het beste bij jullie, jullie leefomgeving en activiteiten past, en dat pas na de leeftijd van 6 a 7 weken doet (eventueel m.b.v. een gedegen puppytest). Vanaf die leeftijd is er immers pas echt iets te zeggen over de individuele karaktertjes.


Kies met je hart én verstand. Omdat het dier geen keuze heeft.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten